Şu günlerde "Osuruk" böcekleri büyük istilaya başladı. Fındık ağaçlarına dadanmış durumdalar...Türkiye'de 100.000 özel görevli Trissolcus Japonicus (Samuray Yaban Arısı), "osuruk" böcekleriyle mücadele için doğaya salınmıştı. Ancak sahadan gelen görüntülere göre samuraylar zorlanıyor...

PEKİYİ BU OSURUK BÖCEĞİ NEDİR?

Vücutlarındaki gazı savunma mekanizması olarak kullanmaları nedeniyle bu ismi almışlardır. İşte osuruk böceği hakkında daha fazla bilgi:

Görünüm: Osuruk böcekleri vücut rengi yeşil olup, uzunca oval şeklinde ve geniştir. Erginlerin boyu ortalama olarak 1,5 cmdir. Renkleri toprak renginden kahverengine kadar değişebilir.

Dağılım: Aslında Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir böcek türüdür. Ancak Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Kosova ve Karadağ Cumhuriyeti’nde de sık görülür.

Savunma Mekanizması: Tehdit altında hissettiklerinde veya ezildiklerinde kötü bir koku yayarlar. Bu savunma yöntemi, avcılara karşı başarılı bir taktiktir. Göğüslerinin altındaki bezlerde kötü kokulu kimyasalı bulundururlar.

Koku: Yaydıkları koku, kişniş, yanmış lastik, kükürt ve amonyak gibi farklı betimlemelerle tanımlanır. Bu keskin koku, trans-2-dekenal ve trans-2-oktenal bileşiklerinden kaynaklanır. İnsanlar için zararlı değildir, ancak kokusu rahatsız edici olabilir.

Osuruk böceği, insanlara doğrudan zarar vermez ve genellikle bitkilere dadanarak zarar verir. İstilacı olabilirler, bu nedenle dikkatli olmak önemlidir.